Schulden hebben een enorme impact. Als vrijwilliger bij SchuldHulpMaatje kun je het verschil maken in iemands leven die het daardoor weer ziet zitten. Je geeft iemand weer hoop dat het goed kan komen. Dat lucht op en maakt dat iemand weer beter na kan denken. Hoe je dat doet? Je brengt overzicht in de inkomsten en uitgaven en de onbetaalde rekeningen. Daarna maak je samen een plan voor een oplossing. Maar zeker zo belangrijk is dat je er voor iemand wilt zijn. Persoonlijke aandacht en luisteren naar iemands sores, dat alleen al betekent heel veel. Luister op dit filmpje hoe oud-staatssecretaris Jetta Klijnsma de SchuldHulpMaatjes persoonlijk toespreekt en hen complimenteert voor hun inzet.
Een maatje gaat pas aan de slag na een driedaagse ‘SchuldHulpMaatje-training’. Ook volgt een maatje periodiek een digitaal bijscholingsprogramma. Je weet dus goed waar je mee bezig bent. Daarnaast maak je deel uit van een plaatselijk maatjesteam en krijg je begeleiding van de plaatselijke coördinator.
Als maatje ben je de vertrouwenspersoon van iemand die je hulp hard nodig heeft en in een kwetsbare positie verkeert. Herken jij jezelf in de onderstaande eigenschappen? Dan ben jij misschien de aangewezen persoon voor dit dankbare vrijwilligerswerk.
Als de kennismaking van beide kanten positief wordt bevonden, volgt een zogenaamde “pre-learning”. Dat is een module die je kunt volgen via je eigen computer. Daarin wordt het werk nog eens uitgebreid toegelicht. Ben je dan nog steeds enthousiast, dan wordt een Verklaring Omtrent Gedrag gevraagd, een geheimhoudingsverklaring en een vrijwilligersovereenkomst ter ondertekening voorgelegd.
Daarna wordt je opgegeven voor een 3-daagse opleiding. Doorgaans op zaterdagen en zo mogelijk binnen de regio of zelfs Apeldoorn. Als deze opleiding is afgerond, ontvang je een officieel certificaat en kun je aan de gang.
Een paar keer per jaar organiseren we avonden voor Maatjes. Soms met externe sprekers, soms met een intervisie-bijeenkomst. Daarbij wisselen we informeel ervaringen uit en kun je vragen stellen aan collega’s. Ook worden er jaarlijks e-modules aangeboden door ons landelijk steunpunt. Het is van belang dat je deze modules afrondt om deskundig te blijven.
Heb je belangstelling om als maatje mensen met financiële problemen te begeleiden?
Ik wil maatje worden.Na binnenkomst van je aanmelding nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op en zullen je uitnodigen voor een kennismaking.
Brochures: