Maatje worden

Maak het verschil in iemands leven 

Schulden hebben een enorme impact. Als vrijwilliger bij SchuldHulpMaatje kun je het verschil maken in iemands leven die het daardoor weer ziet zitten. Je geeft iemand weer hoop dat het goed kan komen. Dat lucht op en maakt dat iemand weer beter na kan denken. Hoe je dat doet? Je brengt overzicht in de inkomsten en uitgaven en de onbetaalde rekeningen. Daarna maak je samen een plan voor een oplossing. Maar zeker zo belangrijk is dat je er voor iemand wilt zijn. Persoonlijke aandacht en luisteren naar iemands sores, dat alleen al betekent heel veel. Luister op dit filmpje hoe oud-staatssecretaris Jetta Klijnsma de SchuldHulpMaatjes persoonlijk toespreekt en hen complimenteert voor hun inzet. 

Je staat er niet alleen voor 

Een maatje gaat pas aan de slag na een driedaagse ‘SchuldHulpMaatje-training’.  Ook volgt een maatje periodiek een digitaal bijscholingsprogramma. Je weet dus goed waar je mee bezig bent. Daarnaast  maak je deel uit van een plaatselijk maatjesteam en krijg je begeleiding van de plaatselijke coördinator. 

Profiel maatje 

Wat verwachten wij van een maatje? 

Als maatje ben je de vertrouwenspersoon van iemand die je hulp hard nodig heeft en in een kwetsbare positie verkeert. Herken jij jezelf in de onderstaande eigenschappen? Dan ben jij misschien de aangewezen persoon voor dit dankbare vrijwilligerswerk. 

 • Je voelt je betrokken bij de doelgroep en hebt geen last van vooroordelen.
 • Je bent minimaal twee jaar beschikbaar. Je bouwt aan een vertrouwensband met mensen, die kun je niet zomaar in de steek laten. Maar hoeveel uur per week je kunt besteden, bepaal je natuurlijk zelf. Als vertrouwenspersoon moet je kunnen omgaan met de moeilijkheden in iemands leven en zijn kwetsbare positie. 
 • Als jij ergens voor gaat, geef je niet snel op, zodat we weten dat we op je kunnen rekenen. 
 • Je hebt geen strafblad en je eigen financiën zijn op orde. 
 • Je bent bereid een deskundigheidstraining te volgen van drie dagen en jaarlijkse bijscholing door middel van e-learning. 

Welke eigenschappen heb je nodig? 

 • Je bent initiatiefrijk, daadkrachtig en stabiel. Wanneer het erop aan komt ben je in staat om snel en handelend op te treden. 
 • Je bent eerlijk, betrouwbaar en zorgvuldig. 
 • Je kunt omgaan met teleurstellingen. 
 • Je hebt inlevingsvermogen. 
 • Je weet hoe je iemand kunt stimuleren en ondersteunen, zonder dat je het ‘overneemt’. 
 • Je bent bereid om geregeld te overleggen met je coördinator en collega vrijwilligers en van elkaar te leren. 

Opleiding 

De opleiding 

Als de kennismaking van beide kanten positief wordt bevonden, volgt een zogenaamde “pre-learning”. Dat is een module die je kunt volgen via je eigen computer. Daarin wordt het werk nog eens uitgebreid toegelicht. Ben je dan nog steeds enthousiast, dan wordt een Verklaring Omtrent Gedrag gevraagd, een geheimhoudingsverklaring en een vrijwilligersovereenkomst ter ondertekening voorgelegd. 

Daarna wordt je opgegeven voor een 3-daagse opleiding. Doorgaans op zaterdagen en zo mogelijk binnen de regio of zelfs Apeldoorn. Als deze opleiding is afgerond, ontvang je een officieel certificaat en kun je aan de gang. 

Deskundig blijven 

Een paar keer per jaar organiseren we avonden voor Maatjes. Soms met externe sprekers, soms met een intervisie-bijeenkomst. Daarbij wisselen we informeel ervaringen uit en kun je vragen stellen aan collega’s. Ook worden er jaarlijks e-modules aangeboden door ons landelijk steunpunt. Het is van belang dat je deze modules afrondt om deskundig te blijven. 

Aanmelden 

Ben jij ons nieuwe maatje? 

Heb je belangstelling om als maatje mensen met financiële problemen te begeleiden? 

Ik wil maatje worden.

Na binnenkomst van je aanmelding nemen we zo spoedig mogelijk contact met je op en zullen je uitnodigen voor een kennismaking. 

Brochures: 

Ben jij ons nieuwe maatje ? 

Verhalen van hoop en perspectief